Πρόνοια για τους μαθητές-αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις

Πρόνοια για τους μαθητές-αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις

Αρ. Πρωτ. 3527/26.08.09

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Οιι μαθητές που ασχολούνται συστηματικά με τον μαθητικό αθλητισμό και συμμετέχουν με τις ομάδες των σχολείων τους σε αγώνες πανελλήνιου, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου επιπέδου, στις περιπτώσεις όπου διακρίνονταν και κατακτούσαν τίτλο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα είχαν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε σχολή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της προτίμησής τους χωρίς τη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο 3708/2008 (ΦΕΚ 210), που τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2008, η δυνατότητα αυτή δεν προβλέπεται. Η ισχύ του νόμου από τον Οκτώβριο του 2008 βρίσκει εξ απροόπτου και απροετοίμαστους τους μαθητές της Γ' λυκείου κατά το σχολικό έτος 2008-2009, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει όταν άλλαξε ο νόμος, με αποτέλεσμα οι μαθητές-αθλητές που συμμετείχαν σε σχολικές ομάδες δεν είχαν την έγκυρη ενημέρωση και τον χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Συνεπώς, οι μαθητές-αθλητές της Γ' λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη στην Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν με την ομάδα καλαθοσφαίρισης του σχολείου τους στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2009, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση των Παγκόσμιων Πρωταθλητών, αλλά και την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2009, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής για την εισαγωγή τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επιλογής τους.

Είναι σαφές ότι τέτοιου επιπέδου αθλητικές διακρίσεις απαιτούν συστηματική προπόνηση και σκληρή δουλειά από την πλευρά των μαθητών, που ήδη έχουν ένα φορτωμένο και δύσκολο πρόγραμμα με τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, επιλέγουν με υπευθυνότητα να αφιερώσουν πολλές ώρες από τον ελεύθερό τους χρόνο στον αθλητισμό για να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους, αλλά και την χώρα μας σε μια μεγάλη διεθνή αθλητική διοργάνωση και μάλιστα με υψηλές απαιτήσεις και αξιώσεις και να καταφέρουν να φέρουν πίσω στην χώρα μας ένα μετάλλιο, μία μεγάλη διάκριση σε παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα.

Επιπλέον, μία διάκριση τέτοιου επιπέδου είναι απόρροια συστηματικής δουλειάς και προπόνησης από τα παιδιά, που έχουν αφιερώσει στην προετοιμασία δύο και τρία χρόνια με τη συμμετοχή τους στην σχολική ομάδα καλαθοσφαίρισης.  

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την περίπτωση των μαθητών του Εκπαιδευτηρίου Μαντουλίδη, που κατέκτησαν την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης,  ή και άλλων μαθητών άλλων σχολείων με ανάλογου μεγέθους επιτυχίες για την εισαγωγή τους σε σχολές των ΑΕΙ ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους και των διακρίσεων που έχουν καταφέρει στον σχολικό αθλητισμό;